Use your smile to change the world. Don't let the world change your smile :)

Thursday, 12 January 2012

Tips Berblogging


Hey assalamualaikum , apa khabar .. Okay hari ni Nadhilah dengan baik hatinya nak bagi tahu tips berblog atau bila dah berblogging ni , apa korang kena buat .. Nak bagi orang tertarik nak baca korang punya post atau apa - apa lah kat blog korang tu kan .? Nak bagi orang sentiasa setia tengok blog kita hari - hari ..*ecehh .. haha . Okay sebelum tu .. kita nak bagi tahu okay .. Kita tulis macam ni tak semestinya sebab blog kita dah bagus .. Kita tahu macam mana berblogging dengan baik .. Cuma kita tak ikut cara - caranya je.. sebab saja - saja je.. malas lettueeww* hiwhiw ..

1. Rajin update 
Okay first thing yang kena buat bila korang dah berblogging ni .. Korang kena rajin update blog korang .. Jangan terbiar mcm tu blog korang tu .. Korang nak biarkan pun sampai bila ?? sampai berhabuk ! Hahh ? Nanti orang pun akan bosan tengok blog korang sebab korang tak update .. Jadi tak seronok lah kan ? So rajin - rajin lah update ye ? hihi ..

2. Pemilihan Background
Pemilihan background itu penting ye kawan - kawan ! Rasanya tak sesuai letak background warna yang gelap - gelap .. Nanti nak baca pun jadi gelap .. hahaha maksudnya nanti nak baca pun jadi tak bersemangat lah .. so , Letak lah warna yang cerah - cerah sikit .. Biar orang pun jadi terang hati nak baca blog korang yang lawa tu . 

3. Bahasa 
Kalau korang pandai nak berbahasa macam orang sastera atau pengacara sesuatu majlis tu , better korang pakai je ayat macam tu .. Maybe boleh juga menarik perhatian orang nak baca blog korang tu .. Haha . Betul lah kan ? bahasa itu penting ye untuk blog . ikut korang lah nak bahasa korang tu macam mana .. Tetapi jangan lah kasar - kasar .. such as GUA LU lahh .. 
*eh ada ke ?
walaweh . siapa yang cakap tak ada .. hari tu kan ? saja jela jalan - jalan melawat blog orang . sekali terjumpa satu blog ni .. Bahasa dia "gua" "wa" "lu" kepala hotak lu buat bahasa macam tu . Cikgu kat malaysia ni ramai yg ajar bahasa melayu .. sekali wa terajang lu . memang habis melayang lu tau .. hahaha .. gurau je .. kalau korang nak guna sikit - sikit just nak gurau nak main - main .. its okay :) .. tapi jangan satu post tu nak guna bahasa macam tu .. Macam "Mat Rempit" .. and and jangan lah buat ayat terlalu skema habis .. buat lah ayat tu menarik sikit .. okay ;)

4. Perbanyakkan update info terkini
hahh .. ini pun penting jugak . Kalau nak ramai orang baca post korang tu.. update lah tentang info - info semasa .. tak pun kalau korang baik hati .. Korang buat lah tutorial .. Biasanya blog yang famous - famous ni bila diorang update pasal macam ni lah .. tahu tak tutorial ? maybe yang guna blog , banyak yang buat totorial blogspot and lain - lain tutorial .. So siapa yang nak menarikkan lagi blog dia . korang boleh cari blog - blog yang buat tutorial ni .. and ramai jugak yang buat blog pasal info - info terkini .. itu juga boleh menarik orang membaca blog korang tu ..

5. Nak ramai follower ????
ouhh ! itu senang saja .. and peringatan okay .. korang jangan terlalu mengejar sangat follower tu .. belum tentu lagi follower korang tu akan baca blog korang .. Entah - entah diorang follow sebab nak korang follow dia balik and ramaikan follower dia . eh eh .. jahatnya mulut aku (lempang sikit) .. haha . Kalau nak ramai follower .. korang pergi lah cari group - group blogger yang ada dekat facebook tu .. and and kita boleh share link - link group dekat facebook tu .. okay ? antaranya :-


cuba korang tengok 2 dari bawah sahabat blogger and kelab blogger .. group tu okay .. ramai sambutan .. tengok kita punya follower dah 80 lebih ? kan kan kan .. tu semua dari kelab blogger lah .. so better korang lebihkan dekat kelab blogger :)

6. Pemilihan lagu dalam blog
Lagu tu pun penting nak pilihnya tau ? kalau korang letak lagu .. korang jangan lah letak lagu yang kuat - kuat bunyi dia ,, kalau boleh korang letak yang melodi dia perlahan sikit .. Kadang - kadang ada yang tak suka baca sambil lagu kuat - kuat .. Nanti diorang jadi malas nak baca blog korang .. then habis lah korang kan ? 

7. Jangan beratkan korang punya blog 
maksud nya ,, jangan letak terlalu banyak gambar dalam blog , tak pun korang pergi letak semua post korang satu page .. contoh korang dah update 25 post .. jangan lah sekali 25 tu korang letak satu page ! mahu tak berat blog korang tu kan ? weh susah lah kalau macam tu ! nanti orang jadi malas nak bukak blog  korang , sebab korang punya blog tu berat sangat .. nak kena tunggu jugak sampai 10 minit .,. haha . ada ke kena tunggu sampai 10 minit ? hehe ! 

8. Blogwalking (BW)
apa itu blog walking ? kalau orang yang dah biasa dengan blog . Dia tahu lah apa itu blogwalking .. Korang pergi lah blogwalking dekat group - group blogger yang dekat facebook tu .. and tengok lah mana - mana blog yang ada perhatian lebih sikit tu . haha .. korang blogwalking lah dekat blog dia .. hehe .. dah blogwalking kat tempat orang tu ! jangan lah jahat sangat tak follow owner blog tu .. and dah dengan perasaan tak malu BW dekat sana .. tegur - tegur sekali owner blog tu .. marah dia karang ! Dah sedap - sedap BW dekat sana .. lepas tu buat bodoh je .. haha .. tak mau macam tu okay ..

______________________________________________________

Okay , rasanya ni je kot untuk tips berblogging ni..  and ini semua dari Nadhilah okay ! tak ada makna aku nak copy paste dekat orang punya .. eeiuuuww .. gunalah kepandaian sendiri .. Allah dah bagi kita akal untuk berfikir .. Okay lah bye korang .. Selamat mencuba tips yang telah diberi ini okay :) .. 

No comments:

Post a Comment

you can leave your comment here :)

Flurry Of Hearts